EMV - מתקדמים לעסקאות בטוחות

בטח יצא לכם לשמוע בשנה האחרונה את המילים EMV, מסוף חכם ו-contactless, אבל מה זה אומר? רצינו לעשות לכם קצת סדר ושתדעו בדיוק לאן כולנו מתקדמים
מסוף סליקה, לקוחה משלמת

מה זה EMV?

תקן אבטחה EMV (ראשי תיבות של החברות הבינלאומיות Europay, MasterCard, Visa), אשר אומץ במספר רב של מדינות לפני מספר שנים, מגדיר סטנדרט אבטחה בעת ביצוע עסקות כרטיסי אשראי בבתי עסק. התקן מתייחס ליכולת לבצע עסקאות בצורה חכמה ומאובטחת באמצעות כרטיס אשראי חכם עם שבב אלקטרוני. המשמעות היא שכאשר לקוח ישלם בבית עסק באמצעות כרטיס אשראי חכם, הוא יצטרך להקליד את הקוד הסודי במעמד ביצוע העסקה. הקוד הסודי הוא אותו קוד המשמש אותו כיום למשוך כסף מזומן בכספומטים. אחרי אירופה שאימצה את התקן עוד בעשור הקודם, הייתה זו ארצות הברית שאימצה אותו בין השנים 2014-2015. החל מ-2017 התקן אומץ גם בארץ על ידי בנק ישראל, שבימים אלו מגבש את ההנחיות ולוחות הזמנים לאימוץ מלא, שיחייבו את העסקים להיערך בהתאם.לסרטון הסבר על EMV

EMV - למה זה טוב?

מטרת התקן החדש הינה להקטין משמעותית את כמות ההונאות בכרטיסי אשראי ובכך להקל ולהגן על מחזיקי הכרטיסים ובתי העסק. בנוסף, באמצעות הטכנולוגיה החדשנית, ניתן יהיה לאמץ בקופות ובמסופים אמצעי תשלום מתקדמים נוספים. על פי נתוני חברת VISA העולמית, שיעור הונאות האשראי צנח בארצות הברית ב-87%! בין ספטמבר 2015 למארס 2019, מאז הצטרפה ארצות הברית אל אירופה באימוץ תקן ה-EMV. מדובר במיליארדים רבים של דולרים*.

איך עסקאות ללא מגע (contactless או בעברית - קונטקטלס) קשורות ל-EMV?

אותה טכנולוגיה התומכת בכרטיסים חכמים, מאפשרת גם לבצע עסקאות בטכנולוגיית NFC) Near Field Communication), טכנולוגיה שקוראת את הכרטיס מטווח "נגיעה" ומאפשרת תשלום מאובטח הן מכרטיס ואו מסמארטפונים תומכים. עסקאות בסכום של עד 300 ₪ (סכום שיתכן וישתנה על ידי בנק ישראל) בכרטיסים חכמים, יעברו ללא צורך בהקלדת קוד סודי, ולכן זמן התשלום בעסק יתקצר משמעותית. 85% מהעסקאות במשק הן עד 300 ₪ ולכן אימוץ פתרון של contactless בעסק יקל על העסקים והמשתמשים**.

יתרונות מעבר לתקן EMV
אז איך זה פוגש אתכם - העסקים?

חברות כרטיסי האשראי מנפיקות מזה תקופה כרטיסים חכמים ומוכנות לאימוץ התקן. המשמעות היא שהלקוחות שלכם משלמים עם כרטיסים חכמים כבר עכשיו.

הלקוחות כבר מכירים את זה משימוש בכרטיס בחו"ל, שם מזה שנים נדרשים להקליד קוד סודי במעמד ביצוע העסקה. לקוחות שלא זוכרים את הקוד הסודי יכולים בקלות לשחזר אותו בקלות דרך הסמארטפון.

מסקר שערכה חברת MasterCard העולמית בקרב צרכנים ישראלים, עולה כי מעל 80% מהמשתמשים בארץ משתמשים בקוד הסודי על בסיס יומי במכשירי כספומט, מתוכם כ-55% זוכרים אותו וכ-45% משחזרים את הקוד בתהליכים נוחים ומהירים בנייד**.

האם צריך לשדרג את המסוף או את ה-Pin Pad (שתומך בקופה) בעסק?

החל מ-1.1.19 בהתאם להחלטת בנק ישראל (והחל מ-1.1.2020 גם עבור עסקים שמחזור העסקאות שלהם אינו עולה על 5 מיליון ₪), האחריות לנזקים עבור עסקה שלא תבוצע בהתאם להנחיות התקן, תחול על בית העסק. כלומר במקרים בהם תתבצע הכחשת עסקה שמבוצעות פיזית בבית העסק, לרבות עסקאות בכרטיסים שהונפקו מחוץ לישראל (עסקאות תייר), תחול האחריות על בית העסק. 

כלומר מסופים ישנים שלא תומכים בטכנולוגיית EMV יהיו חשופים להונאות והאחריות תחול על בית העסק.


לוחות זמנים לכניסת תקן
EMV

החל מ-30.11.2020

א. בתי עסק שמחזור הסליקה הכולל שלהם בכרטיס נוכח בשנת 2019 היה גבוה מ-100 מיליון ₪

חריגים: 1) תחנות דלק; 2) מחזור סליקה בעסקאות מרחוק (כרטיס לא נוכח) גבוה מ-75% מסך מחזור הסליקה.

ב. בתי עסק שברשותם במועד זה מסוף או קופה אשר תומכים ומוסמכים לתקן EMV.

ג. בתי עסק שהחל ממועד זה מתחילים לכבד כרטיסי חיוב לראשונה


החל מ-31.07.2020

א. כל בתי העסק מלבד ההחרגות

חריגים: 1) תחנות דלק; 2) מחזור סליקה בכרטיס לא נוכח ב-2019 גבוה מ-90% מסך מחזור הסליקה.
 

החל מ-31.07.2022  - כל בתי העסק בישראלהמתווה המלא באתר בנק ישראל

*נתונים כפי שפורסמו בלוג אתר VISA , ספטמבר 2019

**נתונים שהוצגו על ידי MasterCard בכנס בנושא מעבר ל-EMV, יולי 2019

מתווה סופי וכללים לאימוץ מלא של תקן EMV בקרב עסקים בישראל טרם פורסם