איזה עסק אתם: עוסק מורשה או עוסק פטור?
יזמים רבים לא עוצרים לשאול את עצמם: האם אני עוסק מורשה? עוסק פטור? האם עדיף לי להקים חברה בע"מ או שותפות? מה נחשב עסק קטן – ומהו עסק בינוני? כל התשובות
לכתבה המלאהעסקים קטנים ובינוניים בישראל ובכל העולם קמים או נופלים על שתי הכרעות שמתקבלות או בתחילת הדרך, ממש בהקמה, או בהמשך כשהעסק כבר צומח ורץ או, חלילה, מקרטע.
ההכרעה הראשונה מתמקדת במיקוד הפיתוח העסקי, השנייה – בהחלטה איך לממן את צמיחת העסק, דרך הלוואות לעסקים או הכנסת משקיעים לחברה. כל אחת מההכרעות תשפיע באופן מכריע על עתיד העסק, מאחר שמדובר בשני צירי פעילות מרכזיים.
לצמוח באחוז דו-ספרתי
בפיתוח העסקי אנחנו מדברים, בין השאר, על הגדלת קהל הלקוחות של העסק, העמקת המכירה הממוצעת ללקוח, הרחבת סל המוצרים והשירותים, פנייה לשווקים חדשים, הכשרת עובדים, פיתוח צוות ניהולי ועוד.
פיתוח עסקי משמעותי אמור להביא את העסק לצמיחה דו ספרתית במשך תקופה ממושכת, בדרך כלל בין חמש לעשר שנים. כל זאת, בהשוואה לצמיחה הטבעית בעסק שהיא בדרך כלל איטית יותר ומיוחסת להתרחבות וצמיחה טבעיים, לא ליישום מוצלח של פיתוח עסקי. כדי ליישם פיתוח עסקי משמעותי צריך לזהות את היתרונות של העסק שלכם - ולהתמקד בהם. אם לדוגמא העסק שלכם בנה מותג וביסס מכירות בענף מסוים בשוק הישראלי, כדאי לכם לשקול להתרחב ולהתחיל לפעול בענף קרוב או דומה באותו השוק. דרך אחרת לצמוח: אם יש לעסק יש מוצר ייחודי שמצליח בשוק הישראלי, ייתכן שניתן להרחיב את הפעילות המצליחה לשווקים דומים במדינות אחרות, בניסיון לשכפל את ההצלחה.
בדרך כלל, פיתוח עסקי נמרץ מחייב נקיטת שינויים בעסק. כאשר מספר הלקוחות גדל, או כאשר חל גיוון במספר המוצרים או השירותים, ברור כי כוח האדם הקיים חייב לעבור התאמה שתאפשר לו לתמוך בשינוי. בעלי העסק ומנהליו צריכים להכשיר בהתאם את כוח האדם הקיים, לגייס עובדים חדשים ולעתים גם להחליף מנהלים מסוימים, שפחות מתאימים ליישום תכנית הפיתוח העסקי החדשה. לפני שיוצאים לדרך רצוי לקבל ייעוץ מקצועי בתחומי הפיתוח העסקי ומשאבי האנוש, כדי להבטיח שהתהליך ינוהל בצורה מיטבית ויאפשר מיצוי הפוטנציאל הטמון במהלך ובשינוי.
הלוואה או הכנסת שותף?
ציר המימון נועד לאפשר את יישום התוכנית העסקית, הפיתוח וכמובן - הפעילות השוטפת. גיוס מימון יכול להתבצע על ידי פנייה לגורמים המתמחים במתן הלוואות לעסקים בגופי אשראי כמו max עסקים או במסגרת קרנות המתמחות במתן הלוואות לעסקים קטנים. אפיק אחר הוא איתור משקיעים, שירכשו אחוזים מהעסק בתמורה להזרמת הון.
לפני שפונים לקבלת הלוואה כדאי לזכור כי ברוב הבנקים וחברות האשראי קיימת הפרדה.
בין הלוואות לעסקים קטנים להלוואות לעסקים גדולים יותר, כשהחלוקה נקבעת לפי המחזור של העסק, תחום הפעילות וקריטריונים נוספים. במחלקות הייעודיות, הפונות לעסקים קטנים, קיימת בדרך כלל הבנה טובה יותר לצרכיהם של עסקים כאלה. אלו מחלקות המתמחות ב"תפירת" פתרונות בהתאמה אישית לעסקים קטנים, בין השאר בהלוואות מהירות לכל מטרה, פתרונות תשלום לספקים ומסלולי ניכיון.
בעת קבלת הצעה להלוואה יש לבדוק את גובה הריבית המוצעת, לשקלל את העמלות השונות כחלק מהעלויות ולאחר מכן לבצע סקר שוק. בנוסף, יש להתאים את מספר התשלומים בהם תוחזר ההלוואה ליכולת ההחזר של העסק, כדי למנוע לחץ תזרימי.
מסלול המימון השני, הכנסת שותף לעסק, מורכב ולא צפוי בדרך כלל יותר מנטילת הלוואה. כמובן, שותף חדש ומתאים עשוי לתרום לעסק הרבה יותר מהזרמת הון. שותפים יכולים "להעיף" את העסק למקומות חדשים בזכות הקשרים העסקיים שלהם, והניסיון שצברו במשך השנים. אם זה חוסך לכם עלויות (השותף החדש מצא ספקים זולים יותר) או טעויות (השותף החדש ממליץ לא לעבור עכשיו למשרדים חדשים) – מה רע?
אלא ששותפים, כמובן, באים תמיד במחיר מסוים. אם לפני כן הייתם לבד על ההגה וקיבלתם את כל ההחלטות, עכשיו יש גורם חדש בעסק, שמחזיק בחלק מהבעלות וגם בדעות על איך העסק צריך להתנהל. חילוקי דעות הם כמעט עניין שגרתי עם שותפים, אבל כדאי לזכור שאם זה יהיה כרוני ויפגע קשות ביכולת לקבל החלטות, העסק שלכם יספוג פגיעה שעלולה, במקרי קיצון, לאיים על עצם קיומו.
לכן, אם אתם שוקלים להכניס שותף בגלל בעיה בתזרים המזומנים או בגלל שאתם חוששים לקחת הלוואה למימון הפיתוח העסקי של העסק, עצרו רגע וחשבו על זה שוב. נסו לברר איזה עסק יש לכם והאם לקיחת מימון עכשיו בדרך של הלוואה עשויה להוביל אתכם בעוד כמה חודשים למצב של צמיחה ואף רווחיות, שבו כבר לא תרצו להכניס שותף ולהתחלק אתו ברווחים.
חשוב לדעת: אי עמידה בפירעון ההלוואה עלול לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל | המלווה: מקס איט פיננסים בע"מ | כפוף לאישור ולתנאי החברה | הפרסום אינו מהווה הצעה למתן אשראי.