לצמוח נכון: טיפים להתנהלות פיננסית נכונה בעסק
טל כהן, סמנכ"ל לקוחות עסקיים ו-Processing ב-max, על פתרונות מימון. החל מהשכרת נכס עסקי, דרך תכנון פיננסי נכון. כך תקחו את העסק לאן שתמיד חלמתם
לכתבה המלאהבסביבת הריבית הגבוה כיום, מעקב ובקרה מתמדת אחר התנהגות העסק והיכרות מעמיקה עם תנאי ההלוואה שלכם היא תנאי מכריע להתנהלות עסקית נכונה. חברת "טוטאל ייעוץ פיננסי", המנוהלת על ידי אלעד מוטאי ואוריאל שוורץ, משתפת פעולה עם חברת MAX ומסייעת לבעלי עסקים המעוניינים להגיש בקשה להלוואה בקרן בערבות המדינה, לעשות זאת. קראו את מה שחשוב לדעת ולעשות כבעלי עסקים בתקופה זו
1. הכירו את תנאי ההלוואה שלכם מקרוב
עסק שהתרגל לעבוד עם אשראי גבוה בסביבת ריבית אפסית חווה כעת שינויים גדולים בתנאי החזר ההלוואה. שינויים אלו דורשים היערכות כלכלית מחודשת ובחינה של המצב הקיים. בנוסף, אם כבר ניגשים לקחת הלוואה מגוף מממן כלשהו, חשוב לעשות זאת ממקום של כוח וכשהעסק יציב ולא לחכות שהעסק יקלע לקשיים ותהיינה בעיות כמו חריגות או החזרים בחשבון, כי אז הסיכון של הגוף המממן גבוה יותר ויתכן וההלוואה לא תאושר, או תתומחר במחיר גבוה יותר.
2.נהלו את תשלומי הספקים וצמצמו את פריסת התשלום של לקוחותיכם
לאחר שנגענו בסוג אשראי נושא ריבית, כדאי לעשות את המקסימום כדי לקבל תשלום מלקוחות בזמן ולא בדיעבד או בתשלומים, כדי שיהיה לכם כסף זמין לשלם לספקים ולכסות את ההוצאות הנוספות שלכם, כמו שכירות, ארנונה, מסים וכו'- בזמן. במקרים בהם אין ברירה, אפשר לנסות לתת 2 אפשרויות תשלום ללקוחות: תשלום מיידי ללא ריבית, או תשלום בשוטף + 30/60/90 בתוספת ריבית שתפצה על תשלום הריבית שאותה נדרש העסק לשלם בגין דחיית התשלומים.
מהצד השני, מול ספקים, כדאי לנסות לדחות את מועד התשלומים או לפרוס אותם, רק בהנחה והדבר מתאפשר ללא ריבית.
3. חשוב להיות במעקב מתמיד אחרי המחירים של מוצרי העסק
אצל רבים מבעלי העסקים, עליית הריבית גרמה לכך שההוצאות תתייקרנה באופן משמעותי, מה שגורם לכך שהרווחים קטנים באופן משמעותי. לכן, חשוב לבדוק את המחירים בעסק שלנו אחת לתקופה (3 חודשים/חצי שנה/שנה) ולהתאים אותם למצב השוק ולמצב העסק. בדיקת תמחור אין משמעותה העלאת מחירים באופן מיידי, כיוון שלעיתים נצטרך לספוג את ההתייקרות בלית ברירה, על מנת לשמור על נאמנות קהל הלקוחות.
4. עקבו באופן שוטף אחר הוצאות העסק
בהמשך לטיפ הקודם, כבעלי עסקים, עלינו לשאוף תמיד לייעל את עצמנו ואת הוצאות העסק שלנו. מדובר על עלויות קבועות, עלויות משתנות, תשלומי ספקים, חומרי גלם ולמעשה כל הוצאה שיש לנו בעסק. ייעול ההוצאות יסייע כמובן לעסק למקסם את רווחיו. כדי לוודא שזה באמת מתבצע, כדאי להגדיר את הבדיקה הזו כמשימה שמבוצעת אחת לתקופה, בהתאם לגודל ולסוג העסק. יש לבדוק את כלל העלויות בעסק, כגון: עלויות חומרי גלם, עלויות משתנות ועלויות קבועות, ולוודא שאין הוצאת כספים מיותרת, או הוצאה שיכולה להיות לה אלטרנטיבה זולה יותר.
5. אין מי שמכיר את העסק שלכם טוב יותר מכם ואין מי שידאג לו יותר מכם
הרבה מאוד בעלי עסקים מקבלים הודעה מרואה החשבון שלהם על חובות למס הכנסה/ביטוח לאומי לאחר סגירת הדוח השנתי, והחובות הללו עשויים להגיע גם לעשרות אלפי שקלים.
כדי להימנע מהפתעות מסוג זה, מומלץ להיות בקשר רציף מול רואה החשבון שלכם ולדאוג שאחת לחודשיים הוא בודק שאתם משלמים מקדמות לרשויות המיסים כפי הנדרש.
בנוסף, חשוב מאד לבצע בקרה על כך שכל החשבוניות שנשלחות לרואה החשבון אכן מוכנסות לדוח ומוכרות לכם כהוצאה. זכרו! רואי חשבון הם בני אדם ולפעמים מתפספסות חשבוניות. וגם אנחנו כבעלי עסקים יכולים לשכוח להעביר חשבוניות. כל חשבונית כזאת שמתפספסת מוסיפה לתשלומי המיסים שלנו עלות מיותרת.
6. התנהלו כשכירים
כבעלי עסקים, לרבים מאיתנו יש תנודתיות בהכנסות. זה יכול לקרות בגלל עונתיות בעסקים, תקופות חלשות יותר, תקופות טובות יותר או השפעות שונות שלא ניתן לצפות מראש. לכן חשוב מאוד לא להסתנוור מחודשים עם הכנסה גבוהה, להפריש לעצמנו משכורת מסודרת מהחשבון העסקי לחשבון הפרטי, וכך לצבור כסף בחשבון לקראת חודשים חלשים יותר.
לסיכום, מעקב ובקרה מתמדת אחר התנהגות העסק והיכרות מעמיקה עם תנאי ההלוואה שלכם היא תנאי מכריע להתנהלות עסקית נכונה בסביבת הריבית הגבוה כיום.
חשוב לדעת: אי עמידה בפירעון ההלוואה עלול לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל | המלווה: מקס איט פיננסים בע"מ | כפוף לאישור ולתנאי החברה | הפרסום אינו מהווה הצעה למתן אשראי.